Capelle aardgasvrij: wat betekent dat voor mij?

De ambitie is een 100% duurzaam Capelle in 2050. Dit betekent dat wij onze huizen en gebouwen straks niet meer verwarmen met aardgas, maar met duurzame warmtebronnen. In 2050 moet heel Nederland aardgasvrij zijn. Maar welk alternatief past het beste bij uw type woning? Dit brengt de gemeente in beeld via het energie- en warmteplan.

In dit plan komt – met kennis van u – te staan wat per wijk of buurt het beste alternatief voor aardgas is en is bedoeld om capellenaren inzicht te geven welke oplossing het meest voor de hand ligt. Voor het maken van het plan starten we met het voeren van gesprekken in de buurt waar de overgang naar aardgasvrij gaat beginnen. Het energie- en warmteplan moet in oktober 2018 gereed zijn.

Wat zijn de alternatieven voor aardgas?
Er zijn momenteel twee opties die het meest voor de hand liggen: een aansluiting op een warmtenet (een stelsel van buizen in de grond die warmte aan gebouwen leveren) of een oplossing waarbij een gebouw wordt verwarmd met elektriciteit (all-electric). Er zijn daarnaast ook allerlei ontwikkelingen gaande op het gebied van biogas en waterstof, maar deze alternatieven lijken nu nog minder geschikt voor het verwarmen van huizen en gebouwen.

Wat kunt u nu al doen?
Het meest gebruikte alternatief voor een cv-ketel in een huis is op dit moment een (hybride) warmtepomp. Zo’n warmtepomp is nu nog wel duurder dan een cv-ketel. Met een volledige warmtepomp gebruikt u geen aardgas meer. De warmte wordt elektrisch opgewekt, waardoor de CO2-uitstoot van uw huis daalt met gemiddeld 50 tot 60 procent.

Een andere optie is de zogenoemde hybride warmtepomp. Deze pomp wordt naast de cv-ketel geplaatst en is goedkoper dan een volledige warmtepomp. De hybride pomp, een soort omgekeerde koelkastmotor, doet het meeste werk. De cv-ketel gaat alleen aan als het erg koud is, en zorgt voor warm water in uw keuken en douche. Er bestaat subsidie voor. Voor meer informatie over de subsidie, klik hier.

De (hybride) warmtepomp is een minder goed idee in een slecht geïsoleerd huis. Begin daarom altijd eerst met isoleren. Op de website van de WoonWijzerWinkel is per type woning in beeld gebracht hoe u in stappen naar aardgasvrij kunt gaan. Zij kunnen u ook helpen met advies op maat en het aanvragen van offertes. De WoonWijzerWinkel is het officiële energieloket voor de gemeente Capelle aan den IJssel.

Meer informatie:
Wilt u op de hoogte blijven van het energie/warmteplan? Schijf u dan in voor de nieuwsbrief van Duurzaam Capelle. Voor vragen, mailt u naar duurzaam@capelleaandenijssel.nl.